Jak dobrze spalić węgiel w piecu?
Choć palenie węglem w piecu nie kojarzy się z czymś szczególnie skomplikowanym, to okazuje się, że prawidłowe przeprowadzenie tego procesu wcale nie należy do zadań łatwych. Rzadko kto zdaje sobie sprawę z tego, że palenisko można rozpalić za pomocą 2 metod – od dołu oraz od góry. Pierwsza i jednocześnie zdecydowanie najczęściej stosowana technika uznawana jest obecnie za niepoprawną. Z jakich konkretnie powodów? Chodzi tutaj zarówno o kwestie ekologiczne, jak i te związane z wydajnością. Sposób ten jest dość szkodliwy. Dzieje się tak dlatego, że węgiel znajdujący się nad ogniem, zanim się rozpali, wysusza się – wydzielając przy tym parę wodną i gazy szkodliwe m.in. dla ludzkiego układu oddechowego. Znacznie lepszą alternatywą dla opisywanego rozwiązania jest tzw. palenie od góry. Aby je rozpocząć, należy uzupełnić palenisko węglem, na nim ułożyć drewno, a na samej górze rozpałkę. Przy takim układzie powietrze wciąż ulatuje ku górze, a żar schodzi w dół. Natomiast dym, który ulatnia się z warstwy zimnego opału, ulega niemal całkowitemu spaleniu. Dzięki temu do komina dostają się prawie przezroczyste spaliny, a zamiast dymu produkowana jest większa ilość ciepła, co z kolei przekłada się na efektywność ogrzania przestrzeni użytkowej w domu. Co prawda – palenie od góry wymaga od użytkowników pieca nieco większego zaangażowania, jednak jest to niewielka cena za uzyskane w ten sposób korzyści. Z opcji tej powinni zatem skorzystać wszyscy, którym zależy na ochronie środowiska naturalnego i niższych rachunkach za zużycie energii. Chcesz wiedzieć więcej? Przejdź do wpisu w którym szerzej opisaliśmy jak poprawnie palić węglem.